Iris Van Herpen Voltage jurk
Voor de beste ervaring bekijk je MoMu Tours via een mobiel apparaat, zoals met je smartphone of iPad.
0:00 /
Speelt nu af: Highlight Tour / Iris Van Herpen Voltage jurk
Gelijkvloers

Door lagen poeder te printen in 3D, kan je een kantachtige transparantie creëren. Een baanbrekend voorbeeld is deze unieke couturejurk. Ze is in 2013 gemaakt door de Nederlandse modeontwerpster Iris van Herpen, in samenwerking met architecte Julia Körner. Het Belgische bedrijf Materialise produceerde de jurk na een intensief ontwikkelingsproces.
Eerst werd het ontwerp in 3D getekend met een computerprogramma. Vervolgens stuurde de computer de printer aan, die de onderdelen van de jurk laag voor laag opbouwde met polyurethaanpoeder. Polyurethaan is een thermoplastische kunststof die hier voor het eerst werd gebruikt voor 3D-printing. Na het printen werden de onderdelen uit het poeder gehaald, afgewerkt, gezandstraald, geverfd en met de hand geassembleerd.
Van Herpen koos voor een kantachtige structuur omdat die, in combinatie met polyurethaan, meer souplesse en draagcomfort biedt. Maar ook de hoge productiekosten van 3D-printing spelen een rol. Die worden namelijk berekend op basis van het materiaalvolume: creaties die worden opgebouwd met fijne, netachtige structuren zijn dus kostenbesparend.